neděle 1. května 2016

Rest week potřebuje, jednou za čas, každý!

Odpočinek


Každý člověk, který chce začít žít zdravě (počítám do toho i fyzickou aktivitu), se pravděpodobně začne dokopávat ke cvičení, zdravému jídlu, popřípadě omezení nějaké složky v potravinách. Co si, ale lidé neuvědomují je, že naše tělo prostě není stroj a taky někdy potřebuje odpočinek. 
Pomineme fakt, že jsem to cvičení tento týden celkem flákala. :D

Na každém rohu (ve škole, v kroužcích a nebo prostě jen venku), vidím lidi, kteří se neustále snaží zničit a neuvědomují si, že i odpočinek jim může přinést jahody. Neříkám, že je gaučing jediná a nejlepší možnost odpočinku. Každý jsme totiž zvyklí relaxovat jiným způsobem. 
Někteří lidé si jdou zabruslit, nakupovat a v mém případě, si vezmou hudební nástroj a dají si kulturní odpoledne. 


Snažím se cvičit každý den, protože je to pro mě určitá forma relaxace, ale myslím, že i vy znáte ty dny, kdy chcete cvičit, ale prostě to nejde. Občas mám tento psychický blok, takže si dokonce i přichystám všechny potřebné věci ke cvičení, ale jakmile začnu dřepovat, tak místo svých obvyklých 200 dřepů, skončím u 40cátého a jdu to zabalit. V takových chvílích prostě vím, že to není lenost, ale jakási nadpozemská síla:D 
Někdy si za to i nadávám, že jsem necvičila, cítím se blbě a zklamaně. Na druhou stranu, tyto odpočinky mi někdy přijdou vhod. 

Zpět k tématu.

Nejsem odborník přes zdravou výživu a pohyb, takže si všechno co napíšu neberte k srdci. 
Fyzická aktivita je hrozně důležitá a to nejen, když chcete mít namakanou postavu, ale také v normálním životě a budoucnosti. Lidé by se měli hýbat, jinak za pár let, budou všichni jak soudci a přirozený úbytek bude narůstat. 

Dle mého názoru, se ale nic nemá přehánět. A teď budu psát spíše o začínajících příznivců zdravého životního stylu. Ono totiž, jakmile si navyknete, že každý den např. chodíte běhat 5 km, zjistíte, že vám vlastně každodenní aktivita nevadí a spíše vám pomáhá. 

Každopádně, jestliže jste právě začali např. s během, asi si těžko dáte za cíl uběhnout 10 km, hned na poprvé. Neříkám, že byste to nezvládli, ale byl by to velký náraz pro vaše tělo. Proto si myslím, že byste měli začínat s menšími "vzdálenostmi" a postupně přidávat. 

Do každého týdne, bych pak zařadila alespoň jeden den volna, kdybyste si mohli dělat co chcete. A nemyslím tím cheat day, kdy vybílíte ledničku a na konci večera máte výčitky svědomí a přeplněný žaludek. Myslím tím den, kdy si dáte sluchátka a půjdete se projít do lesa, zapnete si oblíbený seriál a zkrátka a jednoduše, budete relaxovat, protože tím pomůžete nejen tělu, ale i mysli. 

Další den pak pro vás cvičení bude o to jednodušší. 




Žádné komentáře:

Okomentovat